Schiedamse Schie

Varen vanuit Overschie naar het oude centrum van Schiedam is een ware beleving voor kinderen en volwassenen die het leuk vinden om door bruggen te varen. U vaart door minimaal zeven bruggen die speciaal voor u geopend moeten worden om het centrum van Schiedam te kunnen bereiken.

Schiedam staat bekend om haar jeneverstokerij, die zich ontwikkelde in achttiende eeuw (Schiedams Gouden Eeuw). Vanuit tientallen branderijen en distilleerderijen werd Schiedamse jenever over de hele wereld geëxporteerd. De bedrijfstak is inmiddels grotendeels verdwenen, maar zes molens bepalen nog het stadsbeeld. (wikipedia.nl)

Varen door klein Amsterdam. Dat is varen door Schiedam met haar imposante monumentale pakhuizen en distilleerderijen, authentieke bruggen en historische schepen. (sdam.nl)

Wanneer u vertrekt vanuit Overschie dient redelijk snel de eerste brug zich aan die geopend moet worden: de Rolbrug. Deze brug stamt uit 1882. De rolbrug is een zeldzaam verschijnsel, want in Nederland zijn er nog maar vier in gebruik.

De openingstijden van de brug zijn:
Maandag t/m donderdag 09.00 – 17.00
Vrijdag t/m zondag 09.00 – 20.30

Om de brug te openen belt u naar het telefoonnummer 010 631 53 09 en de brugwachter zal de brug voor u open rollen. Geef dan gelijk door dat u naar het centrum wilt varen, de brugwachter kan dan aangeven of dat mogelijk is en hoe lang u eventueel moet wachten.

Om het centrum van Schiedam te bereiken vaart u door achtereenvolgens de s-Gravelandsebrug, Delflandbrug, Noorderbrug, Parallelbrug en Trambrug. De bediening van deze bruggen zijn als volgt:
Maandag t/m donderdag 09.00 – 17.00
Vrijdag t/m zondag 09.00 – 20.30

Om de bruggen te laten openen belt u naar 010 631 53 07 of 010 631 53 00 (Havendienst).

In het centrum dienen ook de Proveniersbrug en Ooievaarsbrug geopend te worden als u verder wilt varen door de grachten van Schiedam (deze worden in Schiedam havens genoemd). Als u doorvaart over de Lange Haven, Nieuwe Haven en Korte Haven vaart u onder andere onder de Beursbrug, Appelmarktbrug, Koemarktbrug, Hoofdbrug en Oranjebrug door. Deze zijn hoog genoeg en hoeven niet geopend te worden.

Vaartijd: neem de tijd voor deze route, want een aantal bruggen worden met de hand bedient en het kan even duren voordat de brug waar u voor wacht bedient wordt. Vaartijd is minimaal 2 uur (exclusief eventueel oponthoud door brugopeningen) en varen door andere haven bekkens.